Monday, December 19, 2011

Makanan Paling Jijik Di Dunia

Ini merupakan 10 gambar-gambar makanan teraneh dan paling menjijikkan di dunia, dan negara China merupakan negara teratas yang mempunyai makanan "istimewa" ini.


Burger “Cindil” di ChinaCindil atau anak tikus yang baru lahir dipercayai boleh menambah stamina dan membuat tubuh lebih sihat. Selain itu, cindil juga mempunyai kandungan protein yang tinggi. Cindil juga boleh mengubati pelbagai macam penyakit, dan salah satunya adalah asma. Di negara China, penyajian cindil beraneka macam dan salah satunya adalah dengan burger.

Otak Monyet Hidup di China

Otak monyet yang masih hidup kononnya boleh mengubati masalah vitalitas(?)pada lelaki terutama penyakit Impotensi. Selain itu juga, dapat menambah stamina. Di China, dipercayai bahawa otak monyet yang masih hidup (otaknya yang masih berdenyut) merupakan ubat yang paling ampuh untuk ubat kuat. Monyet yang masih hidup dimasukkan ke dalam karung, kemudian di pukul kepalanya sampai pengsan dan diusahakan jangan sampai mati. Kemudian kulit kepala bahagian atas dikuliti dan dikupas batoknya(?) untuk diambil otaknya mentah-mentah dan disantap dengan menggunakan straw. Di Indonesia juga terdapat kawasan-kawasan yang menjual makanan seperti ini, seperti Sulawesi, Medan, Lampung, Jawa Timur, dan Kota Jakarta.

Daging Tikus Goreng di China

Tikus-tikus yang biasa berkeliaran di sawah para petani ini yang biasanya menjadi incaran(?) sebagai lauk oleh kebanyakan orang-orang di China. Daging tikus yang telah dibumbui(?) digoreng dan disantap dengan menggunakan merica(?) sebagai penyedap. Daging tikus dipercayai mempunyai kandungan protein yang tinggi.

Ulat Rebus di Botswana

Suku kaum di pedalaman Botswana menyantap Ulat-ulat Mapone sebagai menu makan sehari-hari. Ulat-ulat yang telah dikumpulkan dimasak dengan menggunakan bumbu seadanya dan disantap bersama-sama.

Soya Busuk di China

Soya yang telah berfermentasi / berjamur diproses untuk dijadikan menu makanan, dan hanya terdapat di negara China.

Janin Telur Bebek di Filipina

Di negara Filipina, telur bebek(?) yang telah mencapai umur 2 minggu atau yang telah berubah menjadi janin dimasak atau direbus lalu disantap dengan menggunakan sos dan kicap masin. Telur seperti ini dipercayai mempunyai kandungan protein yang tinggi.

Sperma Ikan Cod di Negara Asia Timur

Di wilayah Asia Timur, segumpalan sperma ikan Cod boleh diproses sedemikian rupa menjadi menu santapan di hotel-hotel berbintang dan dibanderol(?)  dengan harga yang sangat mahal.

Sos dari Sperma Ikan Mas di Hungaria

Di negara Hungary, sperma ikan Mas diolah dan dicampur dengan susu untuk di jadikan sos dan disajikan bersama sup ayam.

Steak Daging Buaya di Singapura

Di negara Singapura, daging buaya (kebanyakan anak buaya) diolah menjadi steak buaya. Daging-daging buaya (terutama bahagian paha tangan dan kaki) disajikan bersama kentang goreng. Hanya restoran-restoran tertentu di Singapura yang menyajikan menu istimewa ini.

Bola Mata Ikan Tuna di Jepun

Di Jepun, bola mata ikan Tuna yang masih mentah / atau yang sudah diolah di santap sebagai "Cemilan" disaat senggang(?). Bola mata ikan Tuna dipercayai boleh menambah stamina disaat sedang beraktifitas(?).

2 comments:

Sila tinggalkan mesej anda...